Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


twilight-ról

Az Alkonyat, eredeti címén Twilight egy négy kötetből álló vámpírrománc fantasyregény-sorozat, melynek írója az amerikai Stephenie Meyer. A sorozat Isabella Swan, egy tinédzserlány életét követi nyomon attól kezdve, hogy a Washington állambeli Forks városkába költözik és beleszeret egy örökké 17 évesnek kinéző, valójában 104 éves vámpírba, Edward Cullenbe. A történetet Bella meséli, a Napfogyatkozás és a Hajnalhasadás néhány fejezetét kivéve, amelyekben a mesélő Jacob Black, Bella vérfarkassá változni képes barátja. Ezen kívül az írónő félbehagyottMidnight Sun című regényében Edward szemszögéből olvasható a történet, míg a 2010 júniusában megjelent The Short Second Life of Bree Tanner című novellában a Napfogyatkozás kötet egyik mellékszereplője mesél.

Az első regény, az Alkonyat 2005-ös megjelenése óta a sorozat világhírűvé és igen népszerűvé vált, főképp a fiatal felnőttek körében. Számos díjat nyert a sorozat, többek között 2008-ban a Hajnalhasadás a British Book Awards „Az év gyerekkönyve” díját kapta meg, míg a sorozat egésze 2009-ben a Kids' Choice Awards „Kedvenc könyv”-díjában részesült.

2010 márciusi adatok szerint a sorozat köteteiből világszerte összesen több mint 100 millió példány fogyott, és legalább 38 nyelvre fordították le. A négy kötet 2008-ban a legtöbbet eladott könyvek listáját is vezette, például a USA Today-nél, és több mint 235 hetet töltött a The New York Times bestseller-listáján.

A Summit Entertainment megvásárolta a regények megfilmesítési jogát; 2008-ban került a mozikba az Alkonyat, 2009-ben pedig az Alkonyat – Újhold. A harmadik film, az Alkonyat – Napfogyatkozás 2010. június 30-án került a mozikb
a

 

 

The Short Second Life of Bree Tanner

(Bree Tanner rövid második élete)

 

 

b899903.jpg

2-new-eclipse-stills-bree-tanner-14633486-1208-1227.jpg

 

 

 

Bree Tanner egy tinédzseréveiben járó "újszülött" vámpírlány. A Napfogyatkozásban mindössze 10 oldalon szerepel, most 192 oldalon át követhetjük a történetét, mely új megvilágításba helyez eseményeket, szereplőket, érzelmi motivációkat.
A könyv az újszülött vámpírok szemén át mutatja be a világot. Bemutatja az Eclipse utolsó napjait és sok olyasmi megtudható, amit Bella sosem tudott.

"A könyv megjelenése számomra is meglepetés, mert nem terveztem, hogy ez a történet önállóan is életre keljen. A sztorit nagyon régen írtam, jóval a Twilight megjelenése előtt, amikor az Eclipse-t szerkesztgettem. Tele volt a fejem ötletekkel, újszülött vámpírokkal, az ő szemükkel láttam az eseményeket és persze egyik dolog vezetett a másikhoz. Bree szemszögéből kezdtem leírni a történéseket, az utolsó napokat, a vámpírrá születést."

Stephenie Meyer

 

 

Könyvek borítójának jelentése:

 

 

2174.jpg

Aki először ránéz a borítóra, azt gondolja, ez egy női kéz (Bella keze). Aztán olvasás közben arra a következtetésre jut, hogy Edward keze (fehérsége, tökéletessége miatt). De ez igazából Bella keze, mert a Biblia szerint Éva adja az almát Ádámnak, a tiltott gyümölcsöt. Ez azt szimbolizálja, hogy Bella a tiltott gyümölcs Edward számára. Más szempontból pedig maga az alma szimbolizálja Bellát, mint tiltott gyümölcsöt.

 

 

 

new_moon_konyv.jpg

 

A borítón egy hervadó, megtépázott tulipánt láthatunk. A tulipán Bellát ábrázolja. Ebben a részben a lány szörnyű megpróbáltatásokon megy keresztül, ezt jelképezi a tulipán kinézete. A virág hervadtsága arra utalhat, hogy Bella az események után nagyon magába fordul. Nem beszél senkivel. A borító alján látható kis könnycsepp alakú szirom valószínűleg Bella átsírt napjaira utal.

 

 

 

 

meyer_stephenie_eclipse_-_napfogyatkozas_108513.jpg

 

A borítón egy vörös selyemszalag található, egyik helyen elszakadva, mindössze egy szál tartja össze. Ez a szalag Bella és Jacob kapcsolatát szimbolizálja, aminek majdnem vége szakad. A színe pedig a kettőjük közötti kapcsolatot jellemzi, hiszen Bella rájön hogy számára Jacob több mint barát.
“A barátság egy selyemszalag, amely könnyen elszakad, s bár összekötni összelehet, a csomó mégis megmarad.”

 

 

 

25_942_144530_3f1d34cfd65bb7fb4679ef48afb3c334_58efa2_301.jpg

 

A borítón egy bordó gyalog szerepel a háttérben, míg előrébb egy fehér királynő. A gyalog Bella régi életében (amikor még ember volt) a “szerepét” szimbolizálja, hiszen emberként nem tudott túl sok minden segíteni egy harcban, hiszen akkor ő volt a célpont, az áldozat. A gyalognak is ez a szerepe a sakkban. Viszont az új életében (amikor már vámpír) több hasznát veszik, mint hitték volna. A sakkban a királynő a legmozgékonyabb és a leghasznosabb bábú, és ilyen lesz Bella is vámpírként.

 

 

 

A könyv címei:

 

 

TWILIGHT

Ez a szó (alkonyat) többször is szerepel a könyvben. Az alkonyat a szerelem napszaka, valamint a vámpírok számára ez a legbiztonságosabb időszak. A cím feltehetőleg az örök szerelmet jelképezi. 

 

NEW MOON

A new moon újholdat jelent. Ez Bella új életét jelképezi, hiszen új hold kelt föl, megváltozik minden. Új, szomorúbb, Edward nélküli élet vár Bellára. Valamint Edward Bellát újholdkor hagyja el, a cím is ezért lett new moon, hiszen ez a fő motívum a 2. könyvben, erre épül.

 

ECLIPSE

Az eclipse szó napfogyatkozást jelent. Mikor Edward elhagyta Bellát, minden sötétbe borult Bella addigi tündérmeséjében. Egyedül egy fénypont volt benne, Jacob. Ezért Bella a lehető legtöbb időt töltötte vele, és elnevezte az ő saját Napjánk. Sokszor emlegette így Jacobot. Viszont az Eclipse-ben Edward visszatérése után kezdenek eltávolodni egymástól (Bella és Jacob) és Bellának választania kell élete szerelme és legjobb barátja között. Tehát Bella személyes Napja fogyóban van..

 

BREAKING DAWN

A szó jelentése hajnalhasadás. A cím Bella új életének kezdetére, vagyis a vámpíréletre utal.

 

 

 

Bella -> Bella
Edward -> Edvárd
Alice -> Elísz
Carlisle -> Kárlájl
Esme -> Eszme
Rosalie -> Rozali
Jasper ->
Dzseszper
Emmett -> Emett
Charlie -> Csárli
Renée -> René
Renesmee -> Reneszmi
Cullen -> Kállen
Swan -> Szvan
Mike -> Májk
James -> Dzsémsz
Jacob -> Dzsékob
quileute -> kviljút