Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


szereplőválogatás

 

Szereplőválogatás 

Az Alkonyat szereplőválogatásának megkezdése előtt Stephenie Meyer úgy nyilatkozott, hogy az egyetlen színész, akit el tud képzelni a „vitathatatlanul legnehezebb szerepre”, azHenry Cavill. Amikor a Summit Entertainment 2007-ben megvásárolta a jogokat, Meyer úgy vélte, „elveszti a tökéletes Edwardot mivel Cavill akkor már 24 éves volt. Az írónő weboldalán közéttették a négy, rajongók által leginkább ajánlott színész nevét: Hayden ChristensenRobert PattinsonOrlando Bloom és Gerard Way voltak azok. 2007. december 11-én a Summit bejelentette, hogy Pattinson kapta meg a szerepet. Erik Feig, a cég produkciós igazgatója szerint mindig nehéz egy olyan szerepre színészt választani, akiről élénk képet alkot magának az olvasó, de komolyan vették a feladatot és biztosak voltak benne, hogy Pattinson lesz Bella tökéletes Edwardja. Meyer úgy nyilatkozott, elégedett a választással, mert „nagyon kevés színész van, aki egyszerre képes veszélyesnek és gyönyörűnek látszani, és még kevesebb, akit el tudok képzelni Edwardként. Robert Pattinson fantasztikus lesz a szerepben.

Catherine Hardwicke több ezer jelentkező közül választotta Pattinsont a szerepre. Legelőször nem volt túl elégedett a színész fotójával, de a Bellát alakító Kristen Stewarttal eljátszott próbajelenet meggyőzte: ,,Szinte elektromosság vibrált köztük. A szoba összement, az ég feltárult, és úgy éreztem, ó igen, ez így jó lesz." Pattinson elismerte, hogy soha korábban nem olvasta az Alkonyat-könyveket és fogalma sem volt arról, milyen szerepre vállalkozott, de kellett neki a munka és annyira jól ment a válogatójelenet Kristen Stewarttal, hogy utána már nagyon akarta a szerepet. A rajongók először nem örültek a választásnak, petíciókat írtak alá, hogy cseréljék le a színészt és levelek százait kapta, amiben azt írták, nem lesz képes a tökéletes Edward megformálására.

A szerep kialakítása 

Stephenie Meyer egy 2008 áprilisában tett helyszínlátogatás alkalmával azt nyilatkozta, Pattinson és Stewart között olyan elképesztő vonzalom alakult ki, hogy „akár ájulást is okozhat”. Az írónő befejezetlen Midnight Sun című regényének egy korai változatát adta oda Pattinsonnak, mert ebben Edward szemszögéből írta le a cselekményt. A szerepre készülve Pattinson elvonult a külvilágtól és Edward nevében naplóbejegyzéseket írt magának.

A filmben Edward dalt ír Bellának, amit zongorán játszik el neki. Hardwicke megkérte Pattinsont, írjon egy dalt a filmhez: „mert annyira jó lenne, ha Rob dala lenne [amit Edward eljátszik]. [Rob] csodálatos zenész, nagyon kreatív lélek, nagyon hasonlít Edwardra. Érdekes dolgokat olvas, érdekes filmeket néz meg, nagyon introspektív, aki kutatja létének értelmét.” Meyer beleegyezett, mondván, hogy még több misztikumot adna a filmhez, ha Pattinson írná a dalt. Bár a filmben Pattinson két dala is hallható, az ominózus altatódalt végül Carter Burwell komponálta.

2008 áprilisában Hardwicke a következőket nyilatkozta Pattinsonról:

  Ami igazán csodálatos benne, hogy valóban túlviláginak tetszik. Úgy értem, nem tűnik hétköznapi pasasnak. És mikor a könyvet olvassa az ember, azt gondolja, mégis ki képes ennek a leírásnak megfelelni? De azt hiszem, ő képes. Az arca pont olyan cizellált, ami pont olyan képet ad, mint a könyvbéli leírás. Amikor az ember a leírást olvassa, a szépen rajzolt arccsontról és arcról, akkor az jut eszébe, hogy 'hűha, mintha csak [Stephenie Meyer] Robról mintázta volna'.  

Pattinson elismerte, hogy a karakter megformálásakor hatott rá a Haragban a világgal című James Dean-film: „azt hiszem, ami igazán érdekes volt számomra, hogy [Edward] bár a történet hőse, erőszakosan ellenkezik az ellen, hogy ő legyen a hős. Mintha minden esetben, még akkor is, amikor tényleg hősi dolgokat művel, úgy vélné, hogy ő a legnevetségesebb módon önző, ördögi teremtmény. Nem akarja elfogadni, hogy Bella szereti őt, de képtelen ellenállni, szüksége van rá, nagyjából erre épül a történet.” A ComicCon 2008-as júliusi találkozóján Pattinson azt nyilatkozta, hogy bizarr számára az Alkonyat-élmény, mert „nagyjából tudni lehet, hogy az egész a könyvről szól. Annyi megrögzött, megrögzötten hűséges rajongója van a regénynek. Furcsa, mert az emberek azonnal a karakterrel vonnak össze, és nem a színészt látják bennem.

A filmekben a brit születésű Pattinson amerikai akcentussal beszél, amit nem tanult, és amire nem is készült, mert saját bevallása szerint „amerikai filmeket nézve” nőtt fel.