Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


amit a Vámpírokról tudni kell...

Vámpírokról

Az Alkonyat-sorozat vámpírjai különböznek a hagyományosan ábrázolt vámpíroktól. Meyer vámpírjainak például nincsenek hosszú szívófogaik, mint ahogy a legtöbb vámpírt ábrázolni szokták, hanem igen erős és éles fogakkal rendelkeznek. A vámpírok általában elégnek, ha napfény éri őket, az Alkonyat vámpírjai ezzel szemben gyémántos fényben kezdenek ragyogni. Nem szükséges feltétlenül emberi vért inniuk, Cullenék például kizárólag állati véren élnek, mert nem akarnak embert ölni. Meyer azzal magyarázta a különbségeket, hogy amikor elkezdte írni az első regényt, nem volt tisztában a hagyományos vámpírszemlélettel, mert saját bevallása szerint sosem olvasott horrortörténeteket; a szereplőit egyszerűen csak ilyennek képzelte el. Csak nem sokkal a regény megjelenése előtt döbbent rá, hogy az ő vámpírjai „mások”, de már nem akarta megváltoztatni a történetet. Az Alkonyat-vámpírok e mellett rendkívül gyönyörűnek tűnnek az emberi szem számára, hideg, szoborszerű a testük, halhatatlanok, erősek és gyorsak, és közülük néhányan különleges képességekkel is rendelkeznek, Edward és a Volturi vezetője, Aro például képes a gondolatokban olvasni, a Volturi egyik testőre, Jane pusztán a gondolataival képes vámpíroknak és embereknek egyaránt fizikai fájdalmat okozni, Edward testvére, Alice pedig látja a jövőt.

A sorozat mitológiájának másik meghatározó része a vérfarkasok legendája. A Forks környékén élő kvilájúta (Quileute) indián törzs tagjai képesek farkassá változni, ha arra van szükség, hogy megvédjék a törzset bármilyen veszélytől, de főképpen a vámpíroktól, akik ősi ellenségeik. A kvilájúták átváltozása akaratuk függvénye, nem köthető például a Hold változásához, mint az igazi vérfarkas legendáknál, ezért a negyedik könyv végén a Volturi például megállapítja, hogy a kvilájúták nem a „Hold Gyermekei” (Children of the Moon), ahogy a Volturi a holdtöltekor vérfarkassá változó embereket nevezi, hanem úgynevezett „alakváltók” (shape shifters). A törzs átváltozni képes tagjai férfiak, bár később kiderül, hogy nők is képesek rá. A farkassá változottak erősek, hatalmasak, mindaddig, amíg rendszeresen átváltoznak, nem öregszenek, és a falka képes hallani egymás gondolatait is, amíg farkasformában vannak. A farkasokat az Alfa vezeti, akiből egy falkában csak egy lehet. Így például amikor Jacob akaratlagosan elszakad a falkától, nem hallja többé a többiek gondolatait, csak a saját falkájáét; illetve felfedezi, hogy két külön falka alfahímjei viszont tudnak egymás gondolataiban olvasni. A kvilájúta törzs valóban létezik, és valóban farkasok leszármazottainak tartják magukat, ám a legenda további részeit, kiváltképp a vámpírokra vonatkozóakat, Meyer találta ki.

 

Kinézetük, tulajdonságaik:

 


Bőrük sápadt, falfehér, napfényben csillog. A tévhitekkel ellentétben, nem alszanak koporsóban, és nem égnek hamuvá a napon. Viszont sosem alszanak-nem tudnak. Szívük nem ver. Ha szomjasak (vagyis éhesek) szemük fekete. Ha nem, akkor aranyszínű, mézszínű, de vannak olyan vámpírok is (akik emberek vérével táplálkoznak) akiknek a szemük rubinvörös. Arcuk tökéletes, gyönyörű, járásuk kecses, táncias, hajlékony. Nagyon erősek és gyorsak. Némely vámpírok rendelkeznek különleges képességekkel. (pl.: mások gondolataiban olvasás->Edward; jövőbe látás->Alice) Halhatatlanok, csak úgy lehet megölni őket, ha darabokra szaggatjuk, majd elégetjük testük maradványait. Olyan marad a kinézetük mikor vámpírok lesznek, mint amilyen akkor volt, amikor átváltoztatták. (Tehát nem öregednek, ha valakit 17 évesen változtatnak át, akkor örökre 17 éves marad a kinézete.) Nem kell lélegezniük, csak megszokásból teszik. Zsákmányukat, vagyis áldozatukat mindenük vonzza-a kinézetük, a hangjuk, az illatuk. Szervezetük mérget termel, legnagyobb fegyverük a foguk. Vadászat közben teljesen átadják magukat az ösztöneiknek, szinte koordinálhatatlanok. Vannak “vega (vegetáriánus) vámpírok” is, akik csak állati vérrel táplálkoznak, hogy jobban be tudjanak illeszkedni, és hogy ne érezzék magukat szörnyeknek. Két vámpírnak nem lehet “gyereke” (közös) és fogadott (vagy kisbabát) sem változtatnak át.:]]

 

 

Vámpírrá változás:


Úgy lehet valaki vámpír, hogy egy másik vámpír megharapja, és ez által mérget juttat a szervezetébe, és a méreg változtatja át. De persze csak akkor történik meg az átváltozás, ha az “átváltoztató vámpír” meg tud állni, nem szívja ki az összes vérét, vagyis nem öli meg. Az átváltozás három napig tart, és rettentő kínokkal jár. Miután az átváltozás befejeződött, vámpír lesz, és örökké annyi idős marad mint amennyi volt amikor átváltoztatták, és lehet hogy lesz különleges képessége is. Ez a képesség általában a régi (emberi) életéből való erős tulajdonságból ered, ahhoz kapcsolódik.

 

Vámpírfajták:

  • Varacolaci: nagy erejű, halhatatlan démon szépséges, sápadt bőrű emberi lény formájában is megjelenik
  • Nelapsi: erős, gyors, akár egy egész falu lakosságát is képes kiirtani éjfél után egy óra leforgása alatt
  • Stregoni benefici: Itáliában honos, a jó oldalon áll, halálos ellensége minden gonosz vámpírnak
  • Libishomen: kizárólag szép nőkre vadászó vérszívó démon ( tikuna indián leenda)

 

Tévhitek:
Stephenie igen sok hiedelemtől fosztotta meg Twilight című regényében a vámpírokat. Az ő műveiben a vámpírok nem félnek a fokhagymától, nem alszanak koporsóban (sőt, nem is alszanak), nincs a házuk tele várbörtönnel és vizesárokkal, nem változnak át denevérré, nem égnek porrá a napon valamint nem lehet karóval elpusztítani őket. Emberi ételt sem fogyasztanak.

   

 

Kinézetük, tulajdonságaik:
Bőrük falfehér, ami napfényben ragyog, de érintése meleg. Szívük vért pumpál. Emberi ételt és vért is fogyaszthatnak. Testük mérget nem termel, ezért további vámpírok létrehozására nem képesek. Fizikai képességeik a vámpírokéval vetélkedik. Szellemileg és fizikailag is gyorsabban fejlődnek az embereknél. Születésük után bizonytalan ideig fejlődnek és öregednek, de ha elérik a megfelelő kort, megállnak az öregedésben, olyanok lesznek “korilag” mint a vámpírok.

Létrehozás:
Ahhoz, hogy valaki félig ember – félig vámpír legyen, vámpír apa és ember anya szükséges. A szülők között nagyon erősnek kell lennie a kapcsolatnak, különben a vámpír hamar elveszítheti az önuralmát, ezzel kárt téve (vagy akár meg is ölheti) partnerében.

 

Félvérek akikről tudunk:
Renesmee Carlie Cullen
Nahuel

Városok, helyszínek

 

Forks:

Forks

Forks egy kis város az Egyesült Államokban, a Washington állambeli Clallam megyében, közel hozzá Seattle és Port Angeles. Szinte minden évszakban esik itt az eső, ezért minden zöld. A napsütés ritkaságnak számít. Rossz időjárás jellemzi, ez a terület az Egyesült Államok legcsapadékosabb helye. A várost 1945-ben alapították, mindössze 3120 lakosa van. A város nevének jelentése villa. Nevét a közelben lévő Quillayute, Bogachiel, Calawah, és Sol Duc folyókról kapta. Horgászati lehetőségek miatt is látogatják. Múzeumot is találhatunk itt, például a régi bánya múzeumot.


Volterra:

Volterra

A város Olaszországban van. A könyvbeli legenda szerint egy keresztény hittérítő, Marcus Atya – valójában Marcus a Volturi-ból – 1500 évvel ezelőtt kitiltotta a vámpírokat Volterrából. A történet azt állítja, hogy Romániában halt mártírhalált, miközben megpróbálta megállítani a vámpírokat. Ezért minden évben megünneplik ezt a napot, és minden “pirosba borul”. A város egy hegy tetején áll. Falai vörösesbarnák, és tornyok is állnak a városban, ezek mind kiemelkednek a hegy közül. Gyönyörű város. Toszkána régiójában, azon belül Pisa megyébe található. Híres látnivaló ami itt van, a Piazza dei Priori, ez Olaszország egyik leggyönyörűbb tere, a Santa Maria Assunta katedrális is, valamint a Medicean erőd (Maschio) ami ma fegyházként működik. Népessége körülbelül 11 ezer fő.  

 

07. Családi jelkép

 

Cullen szimbólum

 

A Cullen családnak van egy családi jelképe, amit különböző ékszereken viselnek: Edward, Emmett és Jasper csuklópánton; Alice és Rosalie nyakláncon; (Alice szalagon, Rosalie-é lógós, nagy medál) Carlisle pedig gyűrűn. Esme-nek karkötője van ezzel a jelképpel. A jelképen egy ágaskodó, kinyújtott nyelvű oroszlán látható, alatta 3 darab lóhere, az oroszlán feje fölött pedig egy kéz található. Ez a jelkép a Cullen család címere. Catherine Hardwicke szerint ez a címer az örökkévalóságot, a veszélyt és a bátorságot szimbolizálja. A családi címer ötlete a jelmeztervező Wendy Chuck fejéből pattant ki, akinek vázlatait Cynthia Nibler kellékes öntötte végleges formába. Külföldön lehet már ilyen ékszereket kapni, ami olyan mint a filmekben a szereplőknek van. Remélhetőleg hamarosan Magyarországon is lesznek.

 

 

Nomád vámpírok 
A tagjai Alistair, Charles, Makenna. Alistair nagyon ellenzi Renesmeet, de azért megpróbál megbékélni vele, ám ez nem sikerül neki és inkább elhagyja a családot. Charles és Makenna azonban segít a Cullen klánnak.

 

Dél-amerikai vámpírok
A tagjai Zafrina, Senna, Kachiri. Ők az Amazonok. Dél-amerikából származnak. Segítenek bebizonyítani a Volturinak, hogy Renesmee félvér és egyáltalán nem veszélyes és képes megtartani a titkot.

 

Európai vámpírok
Két európai klánt említ meg a történet: az ír klánt és a román klánt.
-Ír klán Vezetőjük Siobhan, egy roppan impozáns megjelenésű asszony, akinek különleges képessége segítségével képes befolyásolni az eseményeket. Kemény arcú társa Liam. A kis Maggie külsőleg nem volt annyira mutatós, mint a másik kettő, de különös képessége megmutatta neki, ha valaki hazudott, így ítéleteiben senki nem kételkedett.
-Román klán Csak két vámpír él a román klánban: Stafan és Vladimir. Hajdan 1500 éve ők is 'kiskirályként' éltek, mint ahogy most a Volturi. 'Pókhálós' bőr, de ragyogó bíbor vörös szem, nincs rajta tejszerű hályog. Szívélyes, de nagyon törékeny barátságban voltak az egyiptomiakkal. Késöbb le akarták igázni a Nílus-völgyét, de a Volturi ezt megakadályozta.
Mind a két klán tanúskodott a Cullen családnak.

 

Egyiptomi vámpírok
Az egyiptomi klán nem az egyik legrégebbi, hanem a legrégebbi klán az összes közül. Vezetőjük Amun. Amun és társa Kebi, ők ketten a legöregebb vámpírok. Mind ketten i.e. 2500-ban születtek. Mikor a Volturi legyőzték a románokat, 'gyűjtő hadjáratot' szerveztek, így az egyiptomi klán 5 év alatt teljesen megtizedelődött. Amun fejet hajtott a Volturinak, Kebi (mintha Amun árnyéka lenne) ugyanígy cselekedett. Amun, a Volturinál való élete során megfigyelte, hogy hogyan keresse a tehetséges vámpírokat. Így is tett, mikor elhagyta a Volturi klánt. Aro tudta Amun igazi szándékát, ezért Aro, mindig megfigyelés alatt tartotta Amunt. Amun először Chelsea-t találta meg és változtatta át, de Aro átcsábította Chelsea-t a gárdájába, mert különleges tehetséggel volt megáldva. Néhány év múlva Amun besorozta Demetri-t a klánjába, de most sem járt sikerrel Aro-val szemben. Demetri-t is (Chelsea-nak köszönhetően) sikerült rávennie, hogy álljon át a gárdába. Sok évszázaddal később, az 1800-as években, mikor Amun már majdnem feladta a reményt, mikor belebotlott Benjaminba, aki már emberként is nagyon különleges volt: manipulálta a tüzet. Így mikor meglátta, aznap elrabolta a fiút, és átváltoztatta. Egy templom alatti kamrában őrizte Benjamint a Volturi elől, Kebivel vadásztak neki, úgy etették a fiút. Közben Amun fejlesztette Benjanin képességeit, és kiderült, hogy nem csak a tüzet, de a földet, a levegőt és a vizet is tudja irányítani. Öt évvel az átváltozása után, Benjamin kiszökött, hogy megkeresse régi barátját Tiát, akit egy kis hozományért cserébe hozzáadták egy nála jóval idősebb férfihoz Szuezben. 2 napon keresztül feltűnés nélkül figyelte a lányt, és 2 nap múlva vette a bátorságot és éjszaka bekiáltott Tia ablakán. Tia nagyon örült Benjaminnak, és már rögtön tudta, hogy Benjaminnal akar maradni és vállalja a vámpírságot. A fiú figyelmeztette Tiát az átváltozással való fájdalmakra, de a lány hajthatatlan volt. Benjamin ásott egy üreget a sivatagban, és megharapta Tiát. 3 napig ott volt mellette az átváltozás végéig. Miután Tia átváltozott, vadásztak és visszamentek Amunhoz. Amun persze 'tajtékzott' a dühtől, de haragja gyorsan elillant, mert innen jött rá, hogy Benjamin tud felelősség teljesen viselkedni a külvilágban, és minden köteléket elszakított, ami köti a fiút a halandókhoz.
Amun és Kebi nem szívesen ugyan,de maradtak tanúskodni Cullenéknek a Volturi ellen, mert Benjamin megfenyegette őket, hogy felbontja a szövetséget, ha elmennek.